Gamla dukar blir nya kläder

Vad gör man egentligen med fläckiga, gamla, uttjänta dukar med alltför många servicepass på sitt CV? Man gör kockrockar av dem. Tillsammans med textilservice-leverantören Elis testar Segers ett nytt upcycle-projekt med textilier som tidigare levt ett annat liv. Testpilot Paul Svensson har provat och gör tumme upp! 

Kroglivet kan vara hårt – även för en duk. Spill, tighta tvättscheman och många transporter sliter hårt på textilierna och de håller inte för evigt. Men nu finns en chans för uttjänta bordsdukar att göra comeback på krogen och samtidigt minska branschens miljö-påverkan. Tillsammans med textilservice-leverantören Elis har Segers genomfört ett projekt för att tillverka nya kläder av gamla uttjänta dukar. Upcycling istället för recycling. Det handlar om nya restaurangkläder som tidigare levt ett liv som bordsduk.


– Att tillverka nya kläder av gamla dukar går egent-ligen emot alla processer och sanningar i den konventionella textilproduktionen, men vi behöver hitta nya vägar för att reducera miljöpåverkan. I projektets början stötte vi på många utmaningar men på vägen har vi fått minst lika många lärdomar om hur framtidens cirkulära produkter kan utvecklas och produceras, berättar Peter Frank, produktchef på Segers.

Kockrockar och bordsservetter
I ett första pilotprojekt har både kockkläder och bordsservetter tillverkats. Varje nytt plagg har fått ett chip som samlar in viktig data om använd-ningen som sedan kommer att utvärderas i produktutvecklingen. Testpilot för de nygamla plaggen är Paul Svensson - kock, krögare och kokboksförfattare med fokus på hållbarhet.

– Vi har hunnit arbeta i kläderna ett tag och de är supersköna. Personalen hälsar att kläderna funkar jättebra i service och att servetterna får extra uppmärksamhet från våra gäster, berättar Paul. I flera år hade Paul letat efter en lösning där befintliga material kan användas till personalens arbetskläder, men de upcyclade plagg som fanns i traditionella klädbutiker höll inte den slitstyrka som krävs i restaurangbranschen. Och antalet leverantörer som var villiga att gå den extra milen för att erbjuda hållbara alternativ åt restaurangbranschen var få.

– Branschen behöver en kombination av snygga, slitstarka och rerurskloka kläder. Bortsett från för-kläden i upcyclat material har vi inte hittat någon leverantör som kan erbjuda nåt liknande inom kockkläder – förrän nu med Segers och Elis, säger Paul.

Unika skillnader en del av charmen
En av produktionens utmaningar har varit att skapa identiska produkter av en textilråvara som är allt annat än enhetlig. Att bleka kläderna till ett identiskt uttryck är otänkbart eftersom metoden sliter på miljön.

– Ställer du två kockar bredvid varandra och är medveten om vad du ska titta efter går det säkert att upptäcka mindre nyansskillnader i de här kockrockarna. Men hur ofta lägger gästen märke till sånt? Och är det egentligen ett problem? Det finns en god anledning till varför kläderna inte är identiska. Naturen är full av olikheter och kan vi tycka att morötter i olika nyanser är charmigt kan vi väl lära oss att tycka samma sak om kockrockar eller servetter. Jag ser inte problemet, säger Paul.

Hållbara kläder till fler
För Segers handlar det nu om att utvärdera projektet tillsammans med Paul och Elis. Förhoppningen är att kunna skala upp och erbjuda de nygamla kläderna till fler i branschen som vill bli mer hållbara.

– Ett sånt här projekt rör om i grytan och kräver nya lösningar inom såväl samarbete, logistik, produktutveckling och produktion. Förändring kan vara obekvämt, men det här projektet har endast varit roligt. I slutändan handlar det om att kunna presentera produkter som vi är stolta över och som bidrar till en mer hållbar bransch. Vi vill att alla ska få chansen att jobba i de här kläderna, berättar Peter Frank på Segers.